El nou colonialisme (II)

Una de les raons per les quals els xinesos desembarquen amb facilitat al continent africà, és perquè no fan preguntes ni posen trabes. Àfrica necessita mercats i la Xina necessita ajut per a la seva expansió.

Els xinesos també han arribat a Zimbabwe. Les forces aeries s’entrenen amb avions xinesos, els autobusos són xinesos i fins hi tot hi ha rumors que els canons d’aigua que es fan servir per a dissoldre les manifestacions són també fetes a la xina.

La política de Mugabe, “Look east”, va forta. Fins i tot hi ha plans per a portar el mandarí a les universitats. Deia el ministre d’educació que

“The compelling need to bring our two peoples together could be strengthened by introducing studies e.g. teaching of Chinese as a foreign language as well as learning Chinese history. Our universities have an important role in this regard.”

El problema que hi ha amb els productes xinesos és que no duren gaire. Hi ha queixes amb els autobusos, que sembla que es trenquen cada dos per tres, i amb d’altres coses que no arriben a la qualitat que hom esperava. I com és normal, la gent comença a cansar-se. De moment ja han creat un terme per a referir-se a aquesta mena de productes de baixa o nul.la qualitat: zhing-zhong. L’altre problema és que aquest terme s’aplica a tot allò que tingui a veure amb els xinesos, ja siguin productes o persones, fins i tot quan aquestes persones no són xineses, pero s’hi assemblen. La comunitat japonesa ja ha emès alguna que altra queixa.

Un altre dels països on els xinesos han aterrat amb força és el Sudan. Les petrolieres occidentals s’han anat retirant del país, a vegades per pressions dels propis accionistes en temes sobre drets humans, o a vegades pels propis govers, com el dels Estats Units, que imposava sancions econòmiques al Sudan per les seves conexions amb grups armats de caire islamista. Amb el terreny lliure, la Xina, segón consumidor mondial de petroli, construeix al Sudan la primera refineria fora del seu territori, d’on extreu el 12% del petroli que necessita.

Però també al Sudan hi ha “danys colaterals”:

“Investment is good. It will develop our land, but the most important thing is how we are treated. In the end, the Chinese must go home. This is not their country. Then this will all be ours.”

2 thoughts on “El nou colonialisme (II)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s