Mals sons, iluminacions i pelis de l’oest

Ahir nit vaig descobrir una serie de documentals interessantíssims.

The power of nightmares explica tot el procés de creació dels mites i d’ enemics fantasma(gòrics) des dels Estats Units.

Com es va creant el clan neoconervador, partint de Strauss, passant per Wolfowitz, Rumsfeld, Cheney… que van creant el mite de la Unió Soviètica primer, l’ acoso y derribo cap a Bill Clinton basat en imaginacions i suposicions (completament falses, com reconeix un dels periodistes que van participar en aquesta campanya) i, finalment, la creació de la xarxa Al Qaeda a partir de les lleis anti-mafia.

Per l’altre bàndol, explica l’altra història de l’integrisme islàmic. Des de que Sayyid Qutb viatja als Estats Units, fins que torna a Egipte i s’uneix als Germans Musulmans, Al Zawahiri agafa el testimoni…. fins arribar a l’onze de setembre de 2001.

Els nexes d’unió entre les dues històries són, per una part la frustració sexual dels dos ideòlegs principals, la visió, en un espai i període de temps quasibé simultani del mateix tema, però des de dos punts de vista totalment diferents en un cas clar de paralatge, la guerra d’Afganisthan entre els soviètics i els mujaidins i el posterior enfonsament de la Unió Soviètica.

Com tots dos bàndols, americà i mujaidin, es creuen els guanyadors i responsables d’aquest enfonsament quan, en realitat, es va enfonsar des de dins.

Un molt bon documental per entendre una miqueta més les coses.

4 thoughts on “Mals sons, iluminacions i pelis de l’oest

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s