Bielorrússia, un any després

Avui fa just un any que em vaig aixecar molt d’hora per tal de poder llegir les notícies i les notes de Zubr (la seva web dóna un error d’accés prohibit) que arribaven, amb comptagotes, de Minsk.

Avui fa just un any que Aleksandr Lukashenka va robar les eleccions presidencials a Bielorrússia, cosa que va provocar que la gent sortís al carrer, desafiant el fred, el vent, la neu i la policia secreta.

Durant tres dies van aguantar el campament improvitzat amb tendes de campanya al bell mig de la Plaça d’Octubre, resistint les provocacions d’agents de la policia secreta, de jubilats pagats per a dir a la premsa que no eren res més que joves borratxos i indecents, i de borratxos que els provocaven amb empentes, patades i cops de puny. Tres dies fins que el 24 de Març, a les 3 de la matinada, la policia antidisturbis va arrasar el campament i va detenir als seus defensors, als que, un cop dins els camions, va apallissar

Durant aquesta setmana que comença, s’han organitzat un seguit d’actes dedicats a l’aniversari d’aquestes eleccions robades i del posterior Dia de la Llibertat (25 de Març), on la policía va disparar contra els manifestants. Actes que, com fa un any, seguiré atentament.

Mentre feia una ullada als blogs que fa un any actualitzava cada pocs minuts, dels quals la majoria no s’actualitzen fa mesos, he trobat una pelicula que relata, no tan sols els fets, si no alguns precedents i d’altres petites histories relacionades amb el que va passar el mes de Març de 2006. Es titula “Ploshcha“, La Plaça.
En ella podem veure com el senyor Lukashenka alaba a “l’idiota d’ Adolf Hitler” per aconseguir pujar el país, el podem sentir parlar sobre educació i els seus plans per a fer nous llibres de text…

Sens dubte, una molt bona peli que resumeix la situació a Bielorrússia i una molt bona manera de començar l’escalfament per a la setmana que comença. Si no voleu descarregar-la, també la podeu trobar a Google Video.

2 thoughts on “Bielorrússia, un any després

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s