Minsk

25032007_dv.jpg(en actualització permanent durant tot el dia)

12:12:
Avui 25 de Març, els bielorrussos celebren el seu dia de la independencia. Aprofitant aquesta diada, s’han programat manifestacions als carrers per tal de recordar els fets que just fa un any van portar a milers de persones al carrer protestant pel robatori flagrant de les eleccions del 19 de Març.

L’any passat la protesta va acabar amb gasos lacrimogens, trets contra els manifestants i un dels lí­ders de la oposició i candidat presidencial, Aleksandr Kazulin, condemnat a cinc anys de presó.

Coincidint amb l’aniversari de la signatura del tractat de Roma, José Manuel Durao Barroso ha enviat un missatge al poble bielorrús.

La protesta d’avui no ha pogut començar a la Plaça d’Octubre, ja que la policia ha acordonat tota la zona a primera hora del matí.
Pel que sembla, s’ha intentat començar des d’un altre punt, on Milinkevich, l’altre candidat presidencial de fa un any, ha encoratjat als manifestants. La resposta de la policia s’ha basat en cops de porra per a dissoldre la concentració.

El vice-president del Parlament Europeu, Janusz Onyszkiewicz i altres representants de Polonia, Alemanya i Rússia han viatjat a Minsk per tal de fer d’observadors.

12:47
Entre 5000 i 8000 persones són al carrer. La policia va tallant i bloquejant els carrers a mesura que els manifestants canvien la direcció de la manifestació. Sembla que fins i tot Aleksandr Milinkevich ha patit els cops de porra de la policia, que intenta convencer, a cops, als manifestants que es dissolguin. La gent els respon al crit de “Feixistes”.
Tant el site de Zubr com Br23.net, dues fonts importants d’informació, semblen tancats o bloquejats.
La comunitat de LiveJournal Minsk News i Charter’97 emeten reports cada pocs minuts.

13:03
La manifestació s’ha separat en 2 columnes, Milinkevich anava al capdavant d’una d’elles i la policia l’ha dispersat. Els manifestants més actius han anat cap al metro per tal d’intentar arribar a la segona columna.
Comencen a apareixer algunes fotos.
Alguns diplomatics (potser algún ambaixador i tot) de les ambaixades d’Estonia, República Xeca, Polonia i Lituania, i potser alguns centenars de bielorrussos arribats de fora de Minsk, s’uneixen a la manifestació.

14:19
Es confirma la presencia dels ambaixadors dels Estats Units d’America, Estonia, Alemanya, les repúbliques Xeca i Eslovaca, Letonia, Polonia, Romania i Lituania a l’acte final de la manifestació a la plaça de l’Academia de les Ciencies. “Com que amb la televisió bielorrussa no podiem fer-nos una idea objectiva de com anava, hem decidit venir directament”.
A Sant Petersburg s’han concentrat unes 30 persones davant l’ambaixada bielorrussa per a donar suport a l’acte d’avui.

Sembla ser que durant aquesta passada nit, algú ha bloquejat la porta de casa d’Anatoliy Lebed’ko (líder del comité de forces democratiques) per impedir que poguessin sortir i acudir a la manifestació.

Seguint amb els intents de boicot dels actes de protesta, moltes universitats han convocat examens per avui diumenge. Els estudiants que no acudeixin a aquestes convocatories, segurament seran expulsats dema mateix.

14:40
L’acte de protesta s’ha acabat i la gent s’ha dispersat pacíficament. Milinkevich ha agraït la presencia de tothom, incloent els “convidats estrangers” i ha demanat dialeg amb el govern, amb la condició previa de l’alliberament de tots els activistes i presos polítics detinguts. També ha fet constar el perill de crisi economica si no començen les reformes democratiques necessaries per a que la UE retiri les sancions i comenci a enviar ajut.

Algunes furgonetes de la policia (que continua assetjant a alguns grups de persones) continuen a la zona i segueixen a alguns dels manifestants que marxen de la zona.

A Tallin s’ha fet un acte de solidaritat amb Bielorrússia.

19:44
Algunes fotos de la manifestació.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s