L’imperi nord-americà

Tot sovint la gent parla d’imperis i imperialismes (i d’imperialistes). També molt sovint, la gent es refereix als dos “grans imperis” de l’història: el romà i el nord-americà, com si no n’hi hagués hagut cap més.

En època d’eleccions als Estats Units d’Amèrica, el món sembla més alienat que de costum. La blogsfera bull amb comentaris sobre si McCain això, Palin allò i tothom confía i espera cegament en que Barack Obama guanyi les eleccions i es converteixi en POTUS.

Ah, però què faig parlant de la blogsfera? Si total, els bloguers (o blocaires o bitacolaires o titellaires o trapecistes o com li vulgueu dir) no sóm més que uns intoxicadors que necessitem registrar-nos voluntàriament.

Parlem de periodisme. Periodisme del bò. Doncs resulta que el periodisme de tota la vida també bull amb ansia i no deixa de mirar a més de 6000 km de distància. Tothom espera que Obama guanyi.

No sé si esperen a que tots els problemes del món, generats per si no ho sabeu per George Walker “Texas Ranger” Bush, s’arreglaràn automàgicament quan Barack Obama segui al despatx oval, o si esperen que aquest es converteixi en una mena de Mr. Marshall del segle XXI, però fins i tot el Secretari General de Nacions Unides “té esperança” en els resultats de les properes eleccions nord-americanes i en l’influència del nou president en el tema climàtic.

Que el món anglòfon miri al món anglòfon, no és sorpresa. Que Nacions Unides miri a un dels països que els deu més diners, tampoc és sorpresa. La sorpresa vindrà després: JUA! JUA! com als Simpson.

Però que la resta del món, especialment Europa, es basi en l’agenda angloamericana, posi totes les seves esperances en el proper president dels Estats Units d’Amèrica, the leader of the free world, que s’ompli la boca dient allò que l’imperialisme és terrible mentre per sota la taula es retallen llibertats, drets i es compren les polítiques més restrictives que venen (JUA! JUA! surprise!) del país leader of the free world, al mateix temps que sorprenent és molt trist i lamentable.

No es pot reclamar per perdre una aposta. I més val que els que segueixin apostant per l’Obamessies ho recordin a partir del gener de 2009.

5 thoughts on “L’imperi nord-americà

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s