Tecnologia per al tercer mon i revolucionaris de sofà

Quan ja fa algun temps vaig descobrir Kiva, es va obrir una petita porta a que tothom pogués participar en el desenvolupament econòmic de certes parts del món mitjançant micro crèdits. Els revolucionaris de saló ja podien ser-ho realment. Sense moure’s de casa.

Però ara arriba, Armchair Revolutionary. Directament des de la cadira de casa, o de l’Starbucks més proper en cas de ser nord-americà, ara es pot modelar el futur, revolució a revolució.

Com funciona

El model és molt semblant al de Kiva i els micro crèdits, però afegeix petites accions que el nou revolucionari ha de fer, com si fos un joc.
Realitzar aquestes accions et dona punts. Un cop en tens 5, passes al nivell 1. Després vas fent més punts, i vas pujant de nivell. A més nivell, més coses pots fer i reps petits premis simbòlics.
La part econòmica, per que recordem que això va de finançar projectes, consisteix amb una economia virtual anomenada kredz, on 1 kredz equival a 33 cèntims de dòlar.

El primer projecte que he vist, The end of darkness, pretén crear una xarxa de franquícies de serveis solars, començant per India i saltant després a Africa, per tal de proporcionar energia solar a aquestes zones, mitjançant franquícies operades per comerciants locals. El projecte el porten Citi Group, Grameen Foundation (la del premi Nobel) i SELCO India

Primer s’han de llegir quatre coses bàsiques del projecte: què és, qui ho fa, que la primera fase és per a 4 franquiciats que comencin a treballar i, després de 12 mesos, el pla pilot es revisa i es crea la nova empresa. Després s’ha d’omplir un qüestionari de 8 preguntes, a un punt per pregunta encertada.
La segona tasca consisteix en, tenint ja un concepte del projecte, fer una foto que l’ilustri i pujar-la. La tercera part s’acompleix comprant 3 kredz, que s’envien a la zona (Bangalore) per a finançar als primers 4 franquiciats locals.

Conclusions

Si ens hem de creure que Kiva o Grameen Bank fan el que diuen amb els diners que s’envien, es suposa que també ens hauríem de creure aquest nou spin-off, i més si la pròpia Grameen hi apareix. Oi?

El procés és fàcil, ja que les tasques que has de fer es realitzen en menys de 5 minuts, a menys que et vulguis complicar la vida fent la foto. I que ja comencem a parlar de nano-crèdits en mòduls de 0.33 c., fa la cosa més planera i assequible.

De moment és una beta, així que s’haurà de veure com i cap a on evolucionen aquestes petites revolucions de saló.

One thought on “Tecnologia per al tercer mon i revolucionaris de sofà

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s