Abans de Bartlet, va ser Adams

John Adams
John Adams

Dijous passat comentava que el sobiranisme català encara no sap com definir i encaixar el procés que està vivint, a més del problema semàntic que suposa el no dir la paraula prohibida, the I word. I seguint analogies i comparacions, sobta molt quan veus que es repeteixen mencions a certa sèrie on es mostra com funciona la política, al voltant del POTUS Bartlet.

Si volem emmirallar-nos en alguna sèrie o període històric, prefereixo mil vegades més John Adams, una mini-sèrie no gaire coneguda de 7 capítols, que narra tot el procés de distanciament, secessió, independència i construcció de la república americana, junt amb els problemes que es van haver d’afrontar.

I tot des de la perspectiva de John Adams, primer vice-president i un dels artífex més importants (i oblidats) de tot el procés, des de la seva nominació com a delegat al Congrés Continental, a la seva participació en la redacció de la Declaració d’Independència, a la seva nominació de Washington com a Comandant en Cap, la seva influència en la redacció de la futura Constitució… i segueix. Tot i la seva influència clara i vital, ara diríem que “no va ser gaire popular”.

Tornant a casa, aquests mesos, i per tot arreu, es poden llegir anàlisis i opinions de si Europa acceptaria un nou estat català, si seria legitimat automàticament, si no… Seny i rauxa… Bla bla bla…

Però de fet, els habitants del Parlament són incapaços de posar-se d’acord ni tan sols en la redacció d’una pregunta que diuen que volen fer a nosaltres els ciutadans.

Si em permeteu la comparació, molt abans que Jed Bartlet arribés a POTUS, John Adams havia fet de delegat al Congrés Continental, va ser Vicepresident, President i un dels diplomàtics responsables del tractat de pau amb Gran Bretanya posterior a la independència.

Ara no toca veure The West Wing. Ara toca veure (i repetir) John Adams.

One thought on “Abans de Bartlet, va ser Adams

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s