Comparacions i models: sobirania individual o voluntat col·lectiva

Aquests darrers dies estic garlant molt (potser massa) sobre la situació política actual a Catalunya i l’emmirallament en el model americà. I val a dir que m’agrada veure que no sóc l’únic que pensa així.

Per altra banda, m’he sentit mig al·ludit per un altre twit i, per tant, m’agradaria clarificar la meva posició.

Òbviament la situació actual no és la mateixa que a la Nova Anglaterra de 1776. Paguem impostos i tenim representació (fins i tot tenim circ parlamentari propi!), l’exèrcit espanyol no campa pels carrers ni s’aquartera a les nostres cases, ni res semblant.

Tampoc desitjo que el procés sigui literalment igual, és a dir amb una guerra que duri anys, ni res així. I tampoc crec que els motius dels catalans siguin els mateixos que els dels anglesos americans del S. XVIII.

Ni vull una revolució ni faig una comparació, simplement crec que el model a seguir és el d’una declaració unilateral, basada en el dret natural i en veritats evidents:

When in the Course of human events, it becomes necessary for one people to dissolve the political bands which have connected them with another, and to assume among the powers of the earth, the separate and equal station to which the Laws of Nature and of Nature’s God entitle them, a decent respect to the opinions of mankind requires that they should declare the causes which impel them to the separation.

En resum, va del consentiment dels governats enfront a “la voluntat del poble” com a base de l’autoritat i la legitimitat del govern. Al final de tot, es tracta de la sobirania individual enfront la voluntat col·lectiva.

2 thoughts on “Comparacions i models: sobirania individual o voluntat col·lectiva

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s