Què volen els Touareg?

Primer de tot, caldria trobar algú anomenat “Els Touareg”, i potser així ho podria dir.

Així comença l’interessantíssim anàlisi de la situació dels Touareg a Mali, que he trobat al blog Africa Unchained d’Emeka Okafor.

Un article que explica com s’ha arribat (o més aviat mantingut) a la situació que ha provocat les diferents revoltes Touareg, en especial els jocs de poder entre les diferents faccions i clans de la miríada de tribus nòmades del desert.

Com a resum, potser valdria dir que gran part de la problemàtica actual és a causa del foment del “divideix i guanyaràs” practicat pels governs Malià i Argelià, que han propiciat que les tribus menys afavorides (alguna cosa lleugerament semblant a “les classes baixes” nòmades, tal i com entenem nosaltres aquest concepte), van trobar més interessant aliar-se amb els salafistes provinents del Pakistan per tal de guanyar quotes de poder.

Això, després de la partició inicial de la zona tradicional Touareg durant el procés post-colonial, que va trencar les relacions tradicionals amb els habitants del nord-est, per a forçar una relació nova amb els habitants del sud, amb qui els Touareg no tenien gairebé res en comú.

Una nova mostra que la convivència forçada no serveix absolutament per res que no sigui crear problemes on no existien.

Llegiu l’article, val molt la pena.

ANALYSIS: What do the Touareg want? | ANDY MORGAN WRITES | Andy Morgan Writes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s