ADÑ

Existeix l'ADN espanyol? M'encanta que em facis aquesta pregunta...
Existeix l’ADN espanyol? M’encanta que em facis aquesta pregunta…
Una de les coses que em sorprèn més de tot això del Procés és la capacitat de sorpresa que corre per Catalunya en enfront de certes accions ocorregudes a Espanya.
Pensa que pensaràs, he arribat a la conclusió que aquesta sorpresa només es pot donar per manca d’alguna d’aquestes dues causes:

  • Tenir família directa vivint a España i haver-la visitat periòdicament durant els darrers 10 o 15 anys
  • Haver viscut i/o treballat a España

Si algú no compleix qualsevol dels dos requisits, és impossible que entengui el perquè del que es diu i es fa a EH!pañia, tant pel que fa a Catalunya com en tota la resta.

Alguns diran que és cultural, i si, però a mi m’agradaria afegir el component genètic, l’ADÑ, que és el que acaba d’explicar per què tota la intel·lectualitat i la progressia està actuant com està actuant.

Diferències Culturals©

En tant al component cultural, es basa en gran part en el concepte Unidad de España©. Dins de la visió d’un Español, l’Unidad de España© contempla la diversitat, o almenys una certa visió. Aquesta diversitat consisteix en que si estàs tancat al lavabo de casa teva, pots vestir-te de pubill, de pasiega o posar-te madreñas i parlar tot lo rar que vulguis. Però un cop surts del lavabo, la disfressa es deixa dins.

Perquè en realitat, els espanyols ho veuen com una disfressa. Una evolució dels trajes regionales, dels “cantos y danzas“, que no és pas un invent franquista, sinó que ve directament de quan els Reyes Católicos feien desfilar als quechua per palau i els intentaven civilitzar.

És per això, perquè per a ells el sentiment no-espanyol regional és una disfressa, una actitud que es realitza en privat, que només es mostra ‘a fora’ durant els esperpents del 12 d’octubre a la tarda al Parque del Buen Retiro.

Comparses d’equatorians, peruans, etc., vestits amb els trajos ancestrals i ballant en honor a la Madre Pátria. Més de 500 anys després, els indígenes del Nou Món segueixen acudint “a casa” per ballar davant del seu nou rei, i ben contents.

Per tant, i en el que respecta a la cultura, la Diversidad de España© vol dir que a casa teva fes el que et roti, però quan surtis de casa te n’has d’oblidar, i acceptar que et recordin periòdicament la teva condició de comparsa. No cal embolicar-se amb la rojigualda, però fa guanyar punts (veure Boadella), però sempre, SEMPRE, seràs “El $Variable_regional ©“.

Les Diferències Culturals©, amb paciència, dedicació i un bon diccionari, es poden llimar i, amb bona voluntat, poden deixar de ser una barrera per a l’enteniment. Pel que cal explicar el factor determinant.

L’ADN espanyol, o ADÑ

En tant a l’actitud que hem pogut veure les darreres setmanes, on tota la progressia sense pràcticament excepció, des de Forges a El Roto i Joan Manuel Serrat –que porta el nom en bilingüe des del primer dia–, ha adoptat la pose “y cierra España“, és per causa del gen Ñ, que no té res a veure amb la genètica real, i pot aparèixer del no-res.

Aquest gen Ñ ha estat present des dels Estatutos de Pureza de Sangre©. És el que fa que, davant qualsevol amenaça per a la seva pròpia supervivència, real o infundada, el gen Ñ pren el control de l’individu, per tal de demostrar-ne l’espanyolitat, no sigui que acabis com a protagonista d’un Auto de Fe, com va passar en la lluita per La España de la Diversidad© el 1391, 1492, 1609, etc. És el que passa quan es té un Estat sense Nació.

És per això (i també per Soraya, que és más de lo mismo) que El País ha fet aquest gir en la defensa de la Unidad de España©. És per això que els seus dibuixants, abans tan crítics i certeros amb segons què, ara dibuixen burques amb les quatre barres. És per això que El Nen del Poble Sec diu que “respecta el dret a decidir” però no anirà a votar.

Perquè, en realitat, són espanyols abans que dibuixants, abans que periodistes, abans que cantants, pensadors, lampistes, manobres, escriptors, menestrals o metges. És absolutament independent de la professió o línia de pensament.

A qui té el gen Ñ, li és literalment impossible comprendre que algú pugui no pensar el mateix. Com deia quan he explicat la vessant cultural, la diversitat és que al lavabo de casa teva fas el que vols, però quan surts ets un espanyol més. I no hi poden veure absolutament res més enllà d’això.

Conclusions

De la mateixa forma que és impossible descriure un paisatge a un cec, és gairebé impossible fer entendre a un espanyol de gen Ñ que tu no te’n sents i no ho vols ser. Ni tan sols com “español de último recurso” –dels que ballen el 12 d’ octubre a la Castellana, ja portin plomes o no, com en Boadella o l’Iceta. Mai ho podran comprendre.

Creieu-me, que ho he viscut en persona entre 2003 i 2009 i és esgotador trobar-se amb “La Cerrazón©” i els recordatoris en forma de garrotada, però quan hom és conscient que està intentant parlar amb algú que no parla el mateix idioma conceptual que tu, el cel s’aclareix i surt el sol… I pots dedicar-te a fer altres coses.

Són formes de pensar bastant semblants, però diferents en el fons. Uns entenen la diversitat d’una forma diferent dels altres. És tan fàcil com que uns miren a l’Atlàntic, i uns altres al Mediterrani. Només cal tenir present això, deixar de discutir i barallar-se i, simplement i tranquil·la, girar cua i marxar.

És possible que amb els anys, segurament uns quants, la relació pugui normalitzar-se i puguem “anar a prendre unes canyes”. Però el “resquemor“, que no és ressentiment si no pura incomprensió de com algú pot decidir conscientment no voler ser espanyol, durarà. Però no serà el nostre problema.

One thought on “ADÑ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s