El futur de la xarxa a Catalunya (II)

Fa una setmana parlava del futur d’Internet en una futura Catalunya independent, que considero una de les anomenades “Estructures d’Estat” que tants diuen ‘imprescindibles’. Tot i que tot just comença el debat sobre les infraestructures reals, tangibles, i hi ha tela per tallar, i molt camí per fer.

Continuem amb el tema de la regulació a Internet.

Cal regular? Cal simplement que la llei existent s’apliqui? O hi ha altres opcions?

Manllevant terminologia Processística, podria haver-hi una Tercera Via. A més de la reforma del sistema legal, aprofitant la creació del nou País (si, em negaré sempre a referir-me a un Nou Estat), es podria (caldria!) liberalitzar de forma completa i total (i real!) el mercat de les telecomunicacions, no només permetent, si no facilitant i animant l’entrada de nous actors i proveïdors, especialment aquells amb capacitat i voluntat de construir infraestructura pròpia.

Cables d' Internet submarins: de Barcelona només en surt un. - cablemap.info
Cables d’ Internet submarins: de Barcelona només en surt un. – cablemap.info
I no només parlo de cablejar carrers per a arribar als usuaris, si no de backbone, de construir centres de dades, centres d’intercanvi, centres de connexió que permetin que el tràfic d’Internet pugui ‘sortir’ directament de Catalunya sense passar per rima-tde.net.

I ja posats, per què no augmentar l’ interconnexió submarina? Com pot ser que Catania, Bari o Xipre siguin dels punts importants al Mediterrani, i Barcelona i Tarragona (o Empúries si ens posem nostàlgics) no? Cal negociar nous cables cap als punts principals com Marsella (el més proper), o bé la connexió als cables que van cap a Tel-Aviv o Alexandria, i d’aquí cap a Àsia.

I no només això. De tornada a ‘casa’, les empreses proveïdores passen els cables pels nostres carrers, façanes i claveguerams. Per què no es poden re-negociar els acords existents? Si una comunitat de propietaris és ‘sobirana’ per fer-se càrrec de la reparació de la façana de l’edifici o el soterrament dels baixants, per imposició dels canviants criteris estètics del moment per part del Govern municipal, per què no ho hauria de ser per negociar el dret de pas dels cables del telèfon?

Amb nous operadors cablejant el país, els operadors existents haurien de repensar-se la seva opció actual, que passa per no fer absolutament res per millorar les seves xarxes i els seus productes, o fer-ho molt lentament i cobrar preus abusius per opcions que no necessitem.

Amb aquests nous operadors, es podria arribar a la situació d’ oferir plans i opcions per a aquells usuaris que desitgin ‘disfrutar’ de contingut audiovisual en plan ‘videoclub’, que podrien ser diferents d’aquells destinats a usuaris que només empren Internet per a temes laborals (si, com es fa actualment amb els Triple Pack, però en serio).

Si tenim en compte que estàvem parlant de Neutralitat de la Xarxa, seria adequat repartir el cost de l’ample de banda ‘excessiu’ entre el ‘videoclub’ i l’usuari del servei? Es podria fer mitjançant un % del preu del servei d’streaming que aniria cap a l’ ISP? D’aquesta forma el videoclub assegura que els seus productes arribin bé, l’usuari final veu la peli sense aturades per “buffering” i l’operador rep una compensació per l’ús de la xarxa. Però… fer això seria trencar el principi de neutralitat?

A partir d’aquí, seria necessària la figura d’un òrgan controlador com l’actual CMT espanyola o la FCC americana? Quines haurien de ser les seves funcions i competències? A qui hauria de rendir comptes?

I sortint del tema exclusiu de cables i endolls, on quedarien les taxes, impostos i cànons cobrats als usuaris per a finançar grups de pressió privats, com la taxa per al finançament del cinema català?

Això s’emmarca en el debat de la propietat intel·lectual, molt lligat al tema de la legislació d’Internet. Però ho deixo per a un altre dia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s