Rajoy l’ absolutista i l’enlairament de la PAH

yoavaloEl 20 de novembre de 2011 es van celebrar eleccions a les Cortes Españolas. Prèviament, es va modificar la Llei Electoral per tal d’obligar als nous partits i als partits sense representació a recollir un mínim de signatures per a poder-se presentar, i un cop presentades es van descartar en gran part, deixant fora a alguns partits i candidatures.

També s’havia modificat la sagrada Constitución Española, de la que sempre s’havia dit que era immutable. I s’havia fet en dues setmanes, a petició de “Els Mercats Internacionals” (i Angela Merkel) i sense debat parlamentari. Havien començat les fusions de les Caixes d’Estalvis, s’havien reordenat en bancs i començaven a quedar al descobert els forats bilionaris, els fraus i les indemnitzacions bilionaries als seus gestors per “acomiadament improcedent”, sense que cap d’ells passés per un jutjat ni tan sols a saludar.

Cada cop estava més clar que allò anava a més i que els contribuents s’haurien de fer càrrec de tot. I una altra vegada la manca de lideratge va desembocar en fracàs. Si el que pretenia #NoLesVotes era que la ciutadania s’informés sobre alternatives polítiques als grans partits majoritaris PPSOE, l’immensa majoria de la població va entendre que demanaven l’abstenció o el vot nul. I Mariano Rajoy va aconseguir majoria absolutista.

El període entre el 20 de novembre de 2011 al 26 de maig de 2014 va ser un cúmul de despropòsits. Si el govern de Zapatero va ignorar totes i cadascuna de les accions de la societat civil, Rajoy amb majoria absoluta no tenia ni tan sols per què escoltar-les.

De l’entorn i entramat del 15M van començar a eclosionar, sorgir i agafar visibilitat una gran quantitat de projectes, entitats i associacions: Iaioflautes, Juventud Sin Futuro, la ja esmentada DRY… I totes, absolutament totes, basen les seves capçaleres, lemes i a vegades el mateix nom, en un hashtag.

Per no extendre el tema, comentaré dues de les iniciatives que segons la meva opinió, han tingut més transcendència i son més útils per a l’anàlisi.

PAH – Si se puede

PAH - Sí se puede
PAH – Sí se puede
A nivell estatal, tot i que nascuda a Barcelona, una de les associacions més conegudes a partir del 15M és la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, en marxa des de 2009. Es registra com associació legal just al maig del 2011, i serà durant 2012 i 2013 que arribarà a punts màxims d’atenció i cobertura mediàtica, amb una no menys mediàtica Ada Colau, que al febrer de 2013 presenta una Iniciativa legislativa Popular amb gairebé 1.500.000 signatures de suport (IU va aconseguir 11 diputats amb 1.600.000 vots) per a reformar les lleis hipotecàries, amb especial menció a la regulació de la dació en pagament.

L’admissió a tràmit i a debat parlamentari d’aquesta ILP es va considerar una victòria ciutadana. Però poques setmanes després, des del Gobierno de España s’anunciava que la ILP es fusionaria amb la llei que el PP estava preparant, quedant així totalment descafeïnada i desestimada de forma legal, neta i sense haver de fer front a acusacions de “no escoltar al poble”. I com que el Parlament no escoltava, des de la PAH es va rescatar el concepte “escrache”, consistent en desenes de persones’acompanyant’ pel carrer a polítics i banquers per tal d’explicar-los els seus problemes, de forma un xic airada.

Després de tot el procés i l’atenció mediàtica aconseguida, Ada Colau es va deixar estimar per diferents formacions polítiques però finalment, al maig de 2014 i a l’ombra de l’aparició fulgurant de Podemos acaba formant Guanyem, el seu propi partit, amb l’ intenció de presentar-se a les eleccions municipals de la ciutat de Barcelona.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s