La guerra del copyright s’ha d’acabar

Ahir va sortir publicat a Núvol el meu article “La guerra del copyright s’ha d’acabar“. És la meva aportació al debat que s’ha obert arrel de la columna de Quim Monzó el passat divendres 23 de gener, i que ja compta amb intervencions de Josep Sala (principalment a qui responc en la meva intervenció), Darío Castañé, Bernat Ruiz i Montse Barderi.

És molt bo que s’obri aquest debat, i que sigui ara. No és el debat sobre la propietat intel·lectual, superat ja fa anys, ara toca parlar sobre la guerra del copyright, i això inclou els drets d’autor, la tecnologia DRM i moltes coses més.

A l’article a Núvol en parlo de bastantes, però sempre en queda alguna per sorgir. Us deixo un petit extracte:

Sobre la legislació abusiva i els sistemes DRM:

És qüestió de (poc) temps que a Europa es comencin a fer lleis que retirin la capacitat de decidir què i com instal·lar en els seus propis dispositius electrònics, és a dir, que es retirin els drets de propietat sobre les nostres pròpies possessions. Però això ja està passant cada dia, a cada compra de cada llibre en format digital a la majoria de botigues en línia: segons l’acord d’ús que tothom accepta sense llegir, la botiga ens està cedint la facultat de disfrutar del producte en una sèrie de dispositius, durant un temps determinat (pot ser indefinit), i poca cosa més. És a dir: no estem comprant un llibre en format electrònic, sinó que en realitat l’estem llogant, i el contracte es pot cancel·lar en qualsevol moment i sense cap mena d’avís. I això, i res més que això, és el DRM.

Sobre les edicions i els productes digitals:

Com indica molt bé Cory Doctorow a la seva darrera columna, si per tal de poder llegir un llibre hem de signar un contracte i n’hem de saber de lleis, estem davant una idea kafkiana. Cal repensar tot això.

Sobre el futur del debat sobre el copyright:

Entre moltes d’altres coses, els autors han de poder negociar amb molt més marge els seus contractes per poder decidir si mantenen l’exclusivitat d’alguns formats o no. També és imprescindible re-formular un sistema de copyright que atorga propietat dels drets fins als 90 anys després de la mort de l’autor original.

Però no ens podem quedar on som, els uns indignats perquè es senten ‘robats’, els altres traient la bandera de la llibertat d’expressió a la mínima, i uns d’altres al mig, intentant dir alguna cosa amb més o menys sentit.

Llegiu l’article complet a Núvol.com. I participeu en el debat. Ja sigui a Internet: en comentaris, a Twitter, Facebook… Però hi ha una àgora molt més important que tots ells junts: a casa, a l’escola, a la cua del mercat… La guerra del copyright ens afecta a tots, siguem uns “raritos” d’Internet o no, i és hora que s’acabi d’un cop.

One thought on “La guerra del copyright s’ha d’acabar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s