La frontera, un lloc solitari

Eisenberg an der Pinka, Austria-Vaskeresztes, Hongria Autor: Ignacio Evangelista
Eisenberg an der Pinka, Austria-Vaskeresztes, Hongria
Autor: Ignacio Evangelista
Per mitjà de retwits he arribat a un article bastant interessant sobre els passos fronterers a Europa. Va d’un fotògraf espanyol, Ignacio Evangelista, que ha recorregut les fronteres de la Unió Europea en busca d’aquells passos fronterers ara oblidats, però que van ser punts importants fa 20 o 30 anys. Però no a l’estil del Check Point Charlie de Berlin, convertits en parcs temàtics de la primera guerra freda.

Algunes de les fotos evoquen, com coincidim l’autor i jo, novel·les de John Le Carré o en Tintin visitant Sildavia de forma nocturna. Malgrat el final, l’article és, com he dit, interessant. No només per les fotos, sinó pel que diu Evangelista en torn a la zona fronterera, que descriu com un lloc solitari.

Les fronteres acostumen a caracteritzar-se com llocs amb molta activitat, d’intercanvi (ja sigui cultural o d’estraperlo). Els “personatges de frontera” també acostumen a caracteritzar-se com nexes d’unió entre dos mons, els ‘pontifex’ que uneixen les dues ribes de la línia divisòria, ja sigui entre països, cultures, conceptes o idees.

Però Evangelista té raó. La frontera és un lloc solitari. Darrera la pantalla d’activitat i intercanvi, l’immensa majoria del temps, i en especial a les nits d’hivern, la frontera és una caseta perduda a les muntanyes, on un soldat jove, acabat d’arribar, intenta escalfar-se les mans mentre mira a banda i banda, sense saber què o qui pot arribar a sortir d’entre els matolls, i preguntant-se què farà si apareix algú pel camí que s’endinsa en la boira…

Anuncis

Un pensament sobre “La frontera, un lloc solitari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s