Investidures

Foto: teinteresa.es
Foto: teinteresa.es
Dissabte vaig assistir a la constitució de l’Ajuntament al poble on viuen mons pares, i on vaig viure jo entre els 3 i els 25 anys. El pare, després d’haver decidit re organitzar l’estructura d’ ERC, es convertia en regidor per imperatiu legal, actuant com a President de la Mesa per ser “l’avi”.

En el moment d’anunciar el resultat de la votació per a escollir l’alcaldessa, la petitissima sala de plens va esclatar. Xiulets, aplaudiments, crits i visques. Un parell de iaies plorant, i una que quasi em cau al damunt quan, nerviosa, volia seure i no ha trobat la cadira.

Des del final de la sala es sentien comentaris que destil·laven certa ràbia. Quan el President de la Mesa anuncià que, per manca de majoria absoluta, l’alcaldessa seria la cap de llista que havia guanyat en nombre de vots populars, algú va deixar anar un “¡con todo su chocho!” de satisfacció.

En acabada la cerimònia i després dels discursos, on el Ciutadà de torn va prometre el càrrec “sin declaraciones histriónicas ni pueriles”, fent al·lusió a la formula de promesa emprada per dos regidors en tant a lluitar per la sobirania de Catalunya, els ‘supporters‘ de l’alcaldessa s’anaven avisant per sortir de la sala, esperar a la sortida de l’ Ajuntament i fer una mena d’aclamació popular.

El mateix ha passat a Barcelona amb Colau, i pel que he vist a la tele mentre dinàvem, també ha passat a molts llocs on ha arribat “El Canvi™”. Badalona, València, Madrid… gent al carrer victorejant, o protestant, per la nova situació. Curiosament, al poble dels pares “El Canvi™” ha consistit tornar a posar a la batllia al mateix partit, que al Twitter els diuen “poscos”, que es va gastar tots els quartos de l’ajuntament en escultures de ferro mal forjat i pintat amb esprai de colors, situades a totes les rotondes del poble. Canviem, doncs.

En general, moltes ganes de canvis, molta il·lusió, però també molta ràbia acumulada. En ocasions aquesta ràbia ve acompanyada de pactes i situacions que sovint requeriran la col·laboració de tres, quatre i fins a cinc formacions polítiques. Cal tenir clar que l’ escena de la baralla a mort entre el Frente Popular de Judea i el Frente Popular del Pueblo Judaico es produirà, només manca saber quan.

Hi veig molts problemes a això del vot de trabucada. Entre ells, que persones nascudes a Catalunya i havent viscut tota la vida a un mateix lloc emprin la retòrica de “los immigrantes no tenemos los mismos derechos que los nacidos aquí“, i que a sobres El Poble™ compri el discurs.

I també que una cosa és dir ¡Si se puede!™, una altra és que tota una població t’escolleixi per a que ho facis i una de diferent és que ho hagis de fer, havent de buscar suports aquí i allà. I finalment, que hi hagi qui s’omple la boca de Transparència™, però ho faci des de grups i plataformes tancades, a les que només hi pots accedir per invitació.

Segurament el lector haurà escoltat, i participat, en alguna conversa amb gent que ara formarà part dels nous equips de govern, i a moltes d’aquestes converses hi surt el “doncs estan una mica cagats, perquè pensaven que no sortirien i ara és una responsabilitat molt gran”.

Aquesta responsabilitat s’haurà d’exercir, i molts dels qui avui comencen una nova etapa amb moltes ganes de fer Nova Política™ hauran d’explicar totes les inconsistències a les que hagin de fer front, els retrauran totes les “traïcions” (alguns ja s’hi han trobat avui mateix) i els qui els van votar els diran que es senten desenganyats.

Això forma part del joc, així que benvinguts. Si volíeu fer política, és la vostra oportunitat. Però el que realment fa una mica de basarda és que molts d’ aquells que avui han quedat fora tornaran, i uns quants ho faran amb unes ganes de revenja increïbles.

Potser aquest Canvi™ generalitzat de les eleccions municipals 2015 es convertirà, a uns quants ajuntaments, en pa per avui i centenars de vaques magres per demà. L’ésser humà es caracteritza per tenir la capacitat de reprimir els seus instints animals… però no sempre ens en sortim.

2 thoughts on “Investidures

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s