Autodeterminació i secessió: Sardenya, Suïssa al mediterrani

1534342_620865121326773_1597962679618049787_nA Mises.org de tant en tant hi publiquen articles sobre secessió i autodeterminació, els conceptes, amb algun exemple d’arreu. Així és com em vaig assabentar de les intencions de Venècia, o avui, gràcies a Ryan MacMaken, de les de Sardenya.

Resulta que els sards, als que alguns de per aquí considerarien nostres cosins, volen independitzar-se d’Itàlia. També resulta que “el sentiment” independentista sard es situa sobre el 40% de la població.

Però el millor de tot, és que els sards tenen les coses clares. Han optat per obviar allò de voler ser com Islàndia i volen, directament, ser part de Suïssa. De fet, ja han proposat bandera i nom: Canton Marittimo.

L’article de Mises.org explica que els processos de secessió i autodeterminació no tenen per què relacionar-se amb parts determinades de territori, que també, precisament pel tema que sempre sorgeix: què passa amb la minoria que no vol marxar?

L’idea del Canton Marittimo em sembla genial. Un bon tros descabellada, i justament per això és genial. A una Catalunya independent li aniria molt bé tenir la costa helvètica a poques hores en ferry.

És interessant llegir-lo, i per això em proposo traduir-lo sencer, a l’espanyol i/o al català, oferint el text a Mises Hispano i Mises Barcelona per si el volen publicar un cop acabat.

Llegiu Self determination and secession a Mises.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s