Fraternitats polítiques

N’ Eudald Espluga ha fet un grandiós i extens article a L’ Endavant sobre Fraternitats polítiques.

L’he trobat magistral, tot i que m’ha costat seguir-lo. Suposo que és el que passa quan cal explicar tantes coses en un mitjà finit. Personalment, crec que el tema dona per dos o tres articles on es pugui explicar millor tot 😉

Simplement fer dos comentaris. El primer sobre l’empatia com a presa de partit. Diu n’Eudald que

Això fa que l’empatia no s’hagi d’entendre com una relació entre dos individus (jo posant-me en el lloc de l’altre), sinó com una relació triàdica (com a mínim): jo prenc partit per X en lloc de Y. I és asimètrica perquè no és el mateix prendre partit per X que per Y o per Z. Per definició, la presa de partit és parcial, compromesa, interessada.

Jo puc prendre partit per X, però no treu que pugui empatitzar amb Y o Z. Empatia no és “només” posar-se en el lloc de l’altre. És, també, situar-se en la seva posició emocional.

La visió i explicació de la fraternitat com exclusió és genial. Però existeix o podria existit una “Fraternitat Universal” que tingués algun sentit? Podria, però és irrellevant. Com a totes les famílies, ens fem més amb uns que amb d’altres. I sempre hi ha el germà que tira pel seu compte i es desentén.

Reserveu-vos 10 minuts i llegiu Fraternitats Polítiques a la Revista Endavant.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s