Sísif

Hi ha conceptes que cal recordar, perquè oblidar-los pot sortir molt car.

Per norma general, aquesta mena de conceptes o de fites s’han aconseguit després d’anys de lluites, com el sufragi universal, o de guerres, com la llibertat de culte religiós.

Tot i això, ja sigui per desconeixement en cas de persones que canvien de residència i de cultura, o per oblit de les noves generacions que “no han hagut de lluitar per aconseguir res”, alguns d’aquests conceptes desapareixen de l’espectre públic i s’arriba a una situació en que part de la societat es regeix per unes regles que creuen comunes, mentre que una altra part pensa que les regles son unes altres, o que no n’hi ha, o que s’haurien de canviar perquè les seves son millor.

En societats i comunitats petites i tancades el procés per modificar aquestes noves regles és relativament senzill. Es parla, es debat una mica, i finalment s’arriba a un consens pel qual tothom accepta la nova situació, i es comporta segons ella.

En grups més grans, òbviament la cosa no serà tan fàcil. Però coses com la llibertat de pensament, el sufragi universal, la llibertat de moviments o de pensament haurien de ser temes irrenunciables.

Deia que, a diferència de la gravetat que per patir-la des del moment del nostre naixement la tenim totalment integrada, hi ha temes que cíclicament s’obliden. Convencions, socials o el que vulgueu, que cada tant ‘desapareixen’ i tothom comença a actuar de forma estranya i a fer el que li surt de l’apèndix sexual.

Per què passen aquestes coses? Per què oblidem, o obviem de forma selectiva, certes normes de convivència cada cert temps? Per què repetim els mateixos processos per arribar a la mateixa conclusió un i altre cop? En teoria, la cultura i l’educació haurien de servir per a que això no passi. Però passa. Caldria trobar alguna mena de sistema per evitar que aquesta mena de coses s’oblidessin, així com per no haver de repetir certs debats.

Potser caldria no intentar predir tant el futur i intentar no oblidar el passat. Per allò de La Civilització i Els Micos…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s