Farenheit CTRL-Z

Fa poc llegia a aquella àgora post-dospuntzerista que és Twitter, que no hi ha evolució en el canvi d’ opinions. Només interès. Obviant, per absurd, el reduccionisme de l’afirmació que, sens dubte, pot ser certa en més d’un i de deu casos, evolucionar en opinions i creences és bo. Necessari m’atreviria a dir.

El procés personal que ens porta a pensar A per després acabar pensant C o Z és una cosa molt íntima, que només nosaltres coneixem. Fa milers d’anys, quan aquests menesters no interessaven, tan sols un mateix era conscient d’aquest progrés. Fa cent o dos-cents anys, en canvi, la tecnologia permetia el registre, ja en forma de llibres, d’anuaris, de gloses, o del que fos.

Vam passar de conèixer només la vida i opinions de només els “Grans Pensadors” o “Personatges Importants” a poder fer-ho de moltes més persones. Tan sols aquells amb suficient temps lliure i coneixement necessari per a posar-ho per escrit, d’acord, però no és el tema (que us conec). La base es va ampliar, i la història recent i propera ens dona casos com Pla o D’Ors, dos persones que, com tothom, en una època determinada pensaven i deien una cosa, i en una altra època en pensaven i en deien una altra, “coses” que no m’interessen gens per aquest article.

Fins fa ben poc, l’única forma de poder esborrar de la memòria tot allò del nostre passat que, per vergonya o interès, no volíem que els altres sabessin, era aconseguir totes les còpies dels nostres registres i escrits i fer-les desaparèixer.

Aquest és el tema de la novela de Ray Bradbury “Farenheit 451“. El títol fa referència a la temperatura a la que el paper inicia l’auto-combustió. La novela exposa una distopia en la línia de “1984” o “Un món feliç”, però amb una mirada lleugerament diferent: la modificació del present a través de la modificació del passat.

Com es fa aquest canvi? Quan un intel·lectual, un personatge famós o un individu qualsevol és purgat, la maquinaria estatal purga també tots els seus registres històrics: certificats de naixement, expedients acadèmics, publicacions i fins i tot aparicions en diaris i revistes. De totes les biblioteques i arxius. Sistemàticament.

Però no només es fa desaparèixer, ja que no tindria sentit. Es torna a editar i a imprimir el diari, revista o llibre, obviant la presència de la persona purgada. Un cop editat el passat, les noves edicions es tornen a enviar a tot arreu. El nou present ja és oficial i de l’antic no en queda cap rastre.

En aquests temps nostres, la tecnologia ha eixamplat encara més la base dels registres històrics. Qualsevol persona amb accés a Internet i uns coneixements molt minsos pot crear un blog o una publicació a Internet. Qualsevol cosa que es publiqui a la xarxa, per molt d’amagat que es faci, sortirà a la llum en un moment o altre. Les aranyes i rastrejadors dels grans cercadors, i del que no son cercadors, recorren la xarxa sense descans. Indexen tot el seu contingut, arxivant-lo en algun lloc i mostrant-lo quan algú fa la cerca correcta.

Seguint el principi d’hemeroteca, hom pot cercar sobre tal o qual persona i investigar-ne el passat a la xarxa, podent accedir a opinions i visions de fa anys, que poden coincidir, o no, amb l’actualitat.

Per raons que no aconsegueixo comprendre, des d’alguns sectors de defensa dels drets civils es va impulsar el que avui es coneix com el Dret a l’Oblit. Hom pot fer un requeriment judicial per a que s’esborri part del nostre passat a la xarxa.

He començat dient que les persones solem canviar d’opinió. I això no és dolent. El que si que és dolent és intentar aparentar que sempre s’ha pensat igual. L’actual llegislació permet esborrar resultats a cercadors, permet que la distòpia de “Farenheit 451” sigui realitat. Permet que es pugui manipular el present “editant” el passat. En una època on el 90% de registres, cerques i investigació es fa a través d’Internet, editar el passat em sembla un joc bastant perillós.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s