Saber llegir (2)

pool-llibresAviat farà un any que, aprofitant l’avinentesa de Sant Jordi, publicava una de les meves arengues contra la indústria periodística. També aprofitava per encoratjar-vos a llegir coses interessants.

I què passa quan ja hem decidit allò que volem llegir? Per on comencem? Anem fent d’un en un o, per contra, entrem a sac? Jo vaig a temporades. Depenent de la fase lunar, en pic n’acabo un que en començo el següent; i hi ha èpoques que, ans al contrari, els volums envaeixen diferents llocs estratègics de casa. Com ara. A la foto il·lustrativa podeu veure part de les meves lectures actuals. Tot començà retornant dos llibres a la biblioteca i traient-ne quatre. Al següent dia que hi passí, en caigueren dos més. I just aquesta setmana, encara un altre. Cal sumar-los als dos que ja reposaven a la tauleta de nit, i a un que, pobret, dorm en un armari, acotxat amb un paper que diu “préstec en sala”.

Però no només de llibres en paper viu l’hòmen. A la llista també cal afegir un parell d’arxius digitals –un d’ells la segona part de La lechuza del norte, del celebèrrim Jentros Bluenipple–, a més d’altra literatura que no pot eixir a la foto, ja que és secreta i hauria d’occir-vos. I entre que la majoria de vosaltres em caieu bé, que matar és delicte, fa mandra i embruta –i que tampoc caldria– doncs us foteu, que no us ho diré. Si que sabreu, especialment qui segueixi el compte amb què comparteixo enllaços a Twitter, que tot i la meva recança a la premsa, alguna cosa cau de tant en tant. Posem-hi, encara, els quatre –o deu– blogs de confiança, i tenim l’amanida literària gairebé completa.

I amb aquest batibull, hom es preguntaria «I com pebrots s’ho fa, per seguir tots els fils?». Jo fa un parell o tres de plans quinquennals que me la faig, aquesta pregunta. I encara em sorprèn no haver-ne trobat resposta clara. Tot i això, he trobat alleujament en Don Miguel, a qui he descobert aquesta setmana que s’acaba, coses de ser un indocumentat del sistema educatiu. Contra esto y aquello és un compendi d’articles escrits per Don Miguel, essencialment comentaris i crítiques literàries. Al que porta per títol “Leyendo a Flaubert”, hi diu que

El buen lector debe leer a la vez tres, cuatro o cinco libros, descansando de cada uno en la lectura de los otros.

Duplico la xifra recomanada per Don Miguel, però trobar-te algú que fa coses semblants a tu, alleuja l’angoixa existencial que provoca saber que mai podrem llegir-ho tot. I ja que prenem consciència de nostra finitud, no perdeu el temps llegint notícies, tingueu la bondat.

(A qui escrigué el primer gran llibre que vaig llegir.)

One thought on “Saber llegir (2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s