Escritos libertarios

Portada "Escritos libertarios"Cercant cercant, vaig arribar a Escritos libertarios, d’Albert Camus, editat per Lou Marin. Em va cridar l’atenció perquè no conec la figura de l’autor francès, així que me’l vaig emportar a casa.

El llibre, com diu la nota editorial, és una col·lecció d’articles, cartes i comentaris sobre la justícia, la llibertat, l’absurd i la rebel·lia, però no només de Camus, sinó d’altres autors, amics i companys. De fet, del mateix Camus n’hi ha ben bé pocs. Potser entre deu i quinze.

Per algú que descobreix Camus per primer cop, el recull resulta curiós. Sorprèn la defensa que fa de l’Espanya republicana. I enamora pel seu esperit, lliure i llibertari, comunista però no marxista –i per cert, alguna atzagaiada deixa anar–, reflexiu i revolucionari. Els pocs escrits seus m’han encantat i els comentaris en offline em diuen que segurament acabi obsessionat, llegint-ho casi tot. Intentaré resistir la crida del cantó existencialista, però.

Com dic, no he llegit mai res de Camus, i tan sols un grapat d’articles no em permeten fer-me’n una visió. Per això sí que ajuda la resta del llibre. Cartes, comentaris, respostes a editorials i crítiques a la seva feina, que fan que es pugui veure a Camus des de fora. No sé si serà, potser, el millor llibre introductori, però crec que ho és, per a mi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s