Cripticismes

Fa cosa de dues setmanes assistia a una xerrada-conferència sobre simbolisme i «la tradició hebrea». El títol, tot i resultar atraient i interessant, poc tenia a veure amb el contingut. L’humà és molt donat a cercar tres peus al gat. I a fer-se l’interessant. Deia Godwin, el de finals del XVIII, que a l’Home li agrada sentir-se important. Una de les formes de sentir-se important és el secret. Tenir un secret i mig-desvelar-lo, això atorga certa aura. I qui no el fa servir… de què li serveix?

Però tampoc cal saber secrets aliens per sentir-se interessant. Fer-se el críptic, escriure amb doble o triple sentit –i embolica que fa fort– o fer-ho entre línies, son tot formes de dir el que es vol dir de forma que sembli que no es diu, o de transmetre un cert missatge de forma que aquest no sigui explícit.

Fer això comporta certs problemes. El primer, i bàsic, és que depenent del grau de cripticitat potser no t’entén ningú. O t’entenen, però de forma diametralment contrària al que volies dir. I si donem més de dos sentits al que diem, l’interlocutor segurament perdi el fil ben aviat, a no ser que es tracti d’un inside joke, però llavors ja no estem a una conversa pública, si no dins un diàleg privat que s’esdevé en públic, amb el que implica. També tenim a qui escriu entre línies de forma més o menys obvia. Les línies poden ser més o menys amples i contenir més o menys «missatge ocult».

Sigui com sigui, tot són sistemes de mostrar un missatge ocult a simple vista. El problema més important que hi veig, en això de les coses amagades a simple vista, és que hom pot caure fàcilment al pou de cercar el tercer peu de la moixeta. I els gats, quan els toques massa els pebrots, esgarrapen. I quan en la cerca de missatges ocults s’entra en el camp de l’esoterisme, la cosa té números de passar de mida. És en aquest moment on ja comença a valer tot. Tot té un significat ocult, avalat per una història o una altra. Com a Pi, passem de les matemàtiques a la numerologia. De les paraules a la gemmatria cabalística. I si fem aquest pas, possiblement acabarem fent jocs de mans –literals–, posant l’ungla del dit petit de la mà dreta a una sefirà concreta, mentre posem el dit gros del peu a la punta del nas, invocant el nombre sagrat de tal, que en el sistema de comptar que sigui té un resultat de 3 que vol dir… I segurament vulgui dir alguna cosa. Perquè en l’esoterisme hardcore, tot vol dir alguna cosa, per molt absurda que sigui.

Críptics? Lo just. Secretisme? Millor discreció. Entre línies? Tot el que vulgueu i més. Però sempre tenint clar les coses ja són prou com són per anar jugant tot el dia a les boletes. A tots ens agrada fer-nos l’interessant, però no cal que ens passem, no fos cas que acabem grillats del tot!

2 thoughts on “Cripticismes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s