Madrid – l’adveniment de la República (Josep Pla)

Si és divendres, ressenya i comentari. I, per tercera setmana consecutiva, «el meu primer llibre de…», avui amb Josep Pla. Tot cercant pel catàleg de la biblioteca no tenia clar què emportar-me. Començar en plan bèstia? Homenots? El quadern gris? Com a casa ja hi tenia fato, i els disponibles eren pocs, em decidí per Madrid – l’adveniment de la República.

Amb menys de 130 pàgines, es llegeix en un dissabte. És un relat dels esdeveniments que succeïren a partir del 14 d’abril de 1931. Comença amb Pla al tren, anant cap a Madrid, amb Francesc Cambó esmorzant al cotxe-restaurant. A partir d’aquí, Pla va descrivint tot allò que veu i copsa a la Capital del Reino, a més de fer-ne una descripció. Pels qui heu viscut a Madrid, hi ha coses que us faran somriure –les modes canviants del terra dels pisos, per exemple– tot i la distància temporal.

El moment en què s’hissa la primera bandera republicana, el ràpid procés pel qual es canviaren els símbols monàrquics de la ciutat, les tribulacions dels personatges i algunes intrigues de palau. Una mena de visió privilegiada dels dies posteriors a les eleccions municipals. Després el llibre fa salts de setmanes i mesos, on van cristal·litzant algunes de les visions inicials del narrador.

Al text hi ha grans perles. Visions i prediccions que, al final, s’esdevenen certes; descripcions de l’España dels anys 30 que resulten actuals; descripcions del funcionament del Congreso que, tan sols canviant algun nom, podríem passar-les per les de fa dues setmanes; l’obituari de Santiago Rusiñol; càrregues de profunditat d’una brillantor sublim; uns quants d’allò que ara en diuen «perfils» de polítics —Azaña, Indalecio Prieto, Lerroux (a qui collona magníficament), Maura i més–, amb especial atenció als catalans –que m’han despertat somriures i en algun cas (Macià) rissa desfermada–, que suposo seran molt semblants als de les sèries d’Homenots. I més coses. I tot en un llenguatge planer i terriblement fàcil de llegir.

No sé si és el millor llibre introductori a Pla però m’ha servit per voler-ne més. Accepto suggeriments per continuar l’itinerari.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s