Periscopers

La next other big thing d’ Internet ja és aquí. Periscope és la nova sensació a les xarxes. Des d’un telèfon mòbil –em resistiré a anomenar-los smartphones– hom pot soltar la seva filípica en vídeo, sigui de forma periòdica o espontàniament en trobar-se davant de qualsevol situació digna d’ésser relatada en directe.

Una de les seves features és la possibilitat de prémer un botó i que l’aplicació connecti de forma arbitrària amb qualsevol d’aquests Cicerons 2.0. Però també consultar el típic mapa de Google. Allà se’ns presenten, un cop ampliem una zona del planeta, un munt d’icones que ens marquen els periscopis que afloren la superfície indicant la situació de l’emissor. En seleccionem un, i au. I com els periscopis als submarins reals, només surten a la superfície una estona. El vídeo pot consultar-se durant un temps i, després, desapareix i es fon en l’oceà cibernàutic.

Si caminem cap enrere en el temps, podrem trobar el fenomen youtuber, chatroulette, els videoblogs, els podcasts i alguna altra coseta més. I com en tots aquests exemples, ja es comencen a trobar emissors recurrents –periscopers?– que parlen d’un tema en concret.

Periscope no és cap novetat en si mateixa. Potser el que és nou és la capacitat de poder-se gravar i emetre en streaming, però només ho seria en tant ho fem des d’un telèfon, perquè ja existien sistemes d’emissió de vídeo en directe –alerta batalleta: un sopar de tots sants amb una de les convidades saludant a través de la pantalla d’un portàtil. Potser la novetat és que arreplega diferents funcionalitats i les conjunta en una sola aplicació. Però això tampoc és cap novetat: els mashups 2.0 són tan 2006…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s