La chica sobre la nevera

Reconec que, a la biblioteca, vaig agafar aquest llibre de rebot. Jo volia llegir Tota una vida, però pel volum de lectura i disponibilitat actuals, i com ja estava a la secció «literatura israeliana», vaig acabar optant per aquest llibret de relats d’Etgar Keret, a qui tampoc coneixia com a autor, com a nou llibre per a fer viatges en transport públic.

La chica sobre la nevera (y otros relatos) és, com s’indica (oh, obvietat d’obvietats!) un llibre de relats. La majoria ocupen de dues a tres pàgines i alguns unes 10 com a molt. Al principi resulten un xic desconcertants però només fins que el lector encarrila l’estil i l’humor de l’autor, que viatja del negre un xic cruel fins al deliri total.

Els títols: Echo de menos a Kissinger, El tío del mono, Huevos de dinosaurio, El verdadero campeón de los juegos preolímpicos, Venus me sale rana (tremenda) o Las aventuras de Gdidin contra el contraespionaje, o el que posa títol al llibre, La chica sobre la nevera. Aquest, especialment, és significatiu de la generació Forever alone.

fragment del llibre
Històries de kibbutz, la shoà, la problemàtica dels territoris, l’exèrcit, la religió (molt poca) i mags. En surten uns quants, de mags, als diferents relats. Humor negre, brut, absurd i, com deia, totalment delirant en alguna ocasió, com la que il·lustra aquest paràgraf. Suposo que viure a un lloc com Israel, amb tot el que té associat, fa que hom vegi la vida de forma diferent. I tal com s’indica a la sinopsi, Keret tracta molts dels temes candents, d’ara i de fa anys, amb aquests estils. Pot ser que no agradin o que, fins i tot, es trobin certament grollers i molests, però quan se li troba el punt, a voltes s’han de fer esforços per no trencar-se de riure i preocupar el veí de l’autobús.

I el relat final, feliç però enganyós, en un exercici realment hàbil i que no cal explicar aquí.

És un llibre fàcil de llegir per estar fet de relats molt breus, ideal per portar-lo en aquells viatges breus en transport públic que no requereixen una atenció ferma per tal d’anar desgranant una trama complexa. Riureu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s