El poble

Camps d’ordi, civada i algun de blat que, avui, ja rosseja. Oliveres de rengles mal posats, amb les arrels sota un turonet. Oliveres disperses, antigues, d’arrels vistes i cau de múltiples animalons, vés a saber. Oliveres joves, alineades a la perfecció, enfilades en sèrie. I vinyes. Vinyes velles i noves. Vinyes podades amb cura, vinyes deixades de la mà de Déu –i del pagès–, i vinyes, ai las, arrencades. En filera totes, però no totes enfilades i mecanitzades.

Pins blancs, no pas per les erugues –que també deu-n’hi-doret alguns– sinó d’espècie. Robusts, podríem dir que cepats, amb algun que treu el cap més amunt que no pas els altres. També algun de roig, no d’ideologia –que també, com volent dir– sinó de tronc i branques. Blancs i roigs, però, tots tenen les punxes verdes. Alzines, baixetes i atapeïdes just per sobre un sotabosc d’herbotes i carrasquer i esbarzers que, a la que et despistes, t’esgarrinxen sabates, pantalons, jersei i la pell i tot. I un terra gris, característic, curiós, de fragments de roca de llicorella, que es veu que va molt bé per l’aigua.

Cap a l’altra banda pins i més pins, i vinyes i més vinyes. Cereal i més cereal. Eriçons, raboses i algun senglar. Camps de cirerers on, quan és temporada, es pot fer un tastet, sempre amb mesura tot i que els addictes ho tenen fumut. I un sòl argilós, dèbil i on cal anar una mica en compte no fos cas que fiquis el peu dins un forat. Des dels romans que en fan càntirs, i totxos i tot allò que es pugui fer amb argila. Un castell de fang i tot hi ha! Castells de fang, del vent i de Jaume I –ehem! Parlem-ne.

I al bell mig de tot això, la vila. De la plaça de la Creu en avall i fins al Raval. I la resta és terra conquerida –aquesta me l’aplaudiren. Hi ha dies que em pregunto com hi vaig arribar i què hi faig, i a voltes m’ho miro amb ulls de quedar-s’hi per sempre. Però, ep: que a tot arreu se’n fan, de bolets, quan plou.

One thought on “El poble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s