La base

Aquests dies estic llegint molts i molt bons articles –sí, Domenechs, sí, feien articles– sobre la refundació de Conveniència Democràtica de Catalunya. Alguns d’ells diuen que aquesta refundació hauria d’orientar-se a recuperar (?) certs espais de poder que han quedat orfes. I és cert.

Però com que jo no em fico en política no vull parlar d’espais ideològics ni mandangues de politòlegs –un petó gros al front–, però sí que ho vull fer de, diguem-ne, activisme polític.

En un dels comptes B de twitter hi tinc una llista d’aquestes amb cadenat. I dins la llista hi ha un parell de perfils d’En Comú Podem, Barcelunya Sí Que Es Potser, Catalunya En Comú o com coi es diguin avui. Hi ha una cosa que em fascina: pujolegen. No vull dir que estosseguin, que parlin amb els ulls tancats o que heretin pasta gansa, sinó que han adoptat una de les primeríssimes tàctiques que feu servir Jordi Pujol, temps abans de ser President. Els comuns, concretament el diputat Albano, estan recorrent tots i cada un dels pobles i barris, almenys de les àrees metropolitanes de les quatre capitals.

És clar que primen l’àrea metropolitana de Barcelona –suposo que per allò que les cabres no voten–, però doneu una ullada al time line del Fachín i veureu que, com a mínim dos o tres cops per setmana, visita un poble o un barri fent assemblees, trobades, xerrades i reunions amb La Gent™. I mentrestant, què fa l’independentisme que demana “eixamplar la base”? Dir que cal eixamplar-la. Des de les tribunes, bé del Parlament, bé de qualsevol acte corporatiu de partit.

Foto: ANC Palamós i Sant Joan.
Foto: ANC Palamós i Sant Joan.

Hom té més o menys la imatge de Pujol dins un 600, recorrent Catalunya per parlar amb la gent i copsar la realitat –importantíssim– del país i dels seus habitants. Això li permetia fer les sobrades aquelles de desactivar, amb dues frases, qualsevol torracollons que se li queixava per vici. No només això, sinó fer-lo marxar plorant i escuat. Quin polític podria fer-ho, avui dia? Cap ni un en absolut. D’aquí a un temps els únics que podrien arribar a poder fer-ho són els BECSQEPEC, que són els únics que estan sortint al carrer a parlar. I això La Gent™ –i la gent normal també– ho nota i ho aprecia.

Entitats com l’ANC, en aquesta tasca, no hi pinten res. La seva funció podria ser consolidar els nous independentistes, malgrat que ara per ara té prou feina interna per a posar-se a fer res més que no sigui evitar convertir-se en un zombi (encara més) perillós. Però per consolidar, primer cal sortir a buscar als que no creuen en un país propi i convèncer-los. Si els independentistes no els van a buscar ni els hi expliquen les coses, algú altre ho farà.

Si es vol eixamplar la base d’independentistes, és bàsic, crucial, impepinable i fins i tot interessant, que aquells ciutadans no independentistes es sentin escoltats per algú “de dalt” que pugui respondre els seus dubtes. No serveix per a res –amb tot el respecte institucional, senyora presidenta del Parlament– que els polítics vagin a treballar en transport públic, a menys que siguis Colau i tinguis el seu aparell mediàtic. No serveix de res que el diputat Llach assisteixi als plens amb bufanda i gorret de llana. Ni fer lleis socials (per a) que topin amb el Tribunal Constitucional.

No sé si serviria de gaire que els senyors diputats moguessin el cul de la butaca i anessin a trobar-se amb els ciutadans, que jo no sóc ni periodista ni politòleg. Però si es vol eixamplar la base independentista, potser s’ha de fer amb les persones que no n’estan convençudes –ep, és una idea. Que CDC vulgui recuperar no se quin espai ideològic, doncs mira, fantàstic. Però l’independentisme té un enorme percentatge de població per créixer. I mentre alguns ja fa dies que es mouen, d’altres segueixen quiets, intentant no perdre vés a saber què.

One thought on “La base

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s