De la industria de noticies i els ajuts a l’agricultura

Ahir vaig llegir una cosa d’això que en volen dir “notícies” a l’Ara. L’error és meu per llegir coses d’aquestes, però la veritat és que ho vaig trobar prou desagradable i ofensiu.

A l’edició anglesa per “explicar Catalunya”, s’informa que els pagesos castellans reben tres cops més quantitat d’ajuts que els catalans. Quan hom comença a llegir el text pensa que està davant un cas de clickbait, un titular sucós que tan sols serveix per aconseguir visites.

El contingut parla dels refugiats de Síria, el dèficit d’inversions, les balances fiscals, el risc de la independència i, per fi, al penúltim paràgraf, dels ajuts a l’agricultura.

Captura de 2016-08-09 16:50:06Qualsevol persona amb un mínim de neurones actives i coneixement del país s’adonarà que les quantitats destinades poden tenir una correlació amb la superfície dels territoris esmentats.

No és notícia que a Balears rebin menor quantitat d’ajuts a l’agricultura i que les tres comunitats més grans en superfície –i on l’agricultura és el primer sector– es quedin amb l’aportació més gran. És un tema de superfície cultivable!

Però a l’Ara, com a bon mitjà de la indústria de notícies, es dediquen a fabricar notícies, a fer polèmica i a jugar a la confrontació. Inventar-se notícies com aquesta, crec, no ajuda a l’independentisme.

Espanya, la persona jurídica –i els seus simbionts i associats–, és abominable. És una de les coses més pernicioses que existeixen sota la capa del sol. És un element a evitar i cal mantenir-se’n el més allunyat possible. I prou.

Hi ha diverses formes de ser independentista, i una d’elles és ser-ho contra alguna cosa, en aquest cas Espanya. El que aquest joc de confrontació constata que hi ha qui diu que defensa una cosa, però el seu objectiu és vendre.

La notícia no és que les Comunitats Autònomes amb més superfície dedicada a l’agricultura, rebin la major part dels ajuts a l’agricultura. La notícia seria si ho fossin Balears, o Ceuta o Melilla!

Si realment hi hagués periodistes que treballessin el tema, parlarien de llegendes d’ajuts per plantar i arrencar oliveres de forma arbitrària; dels ajuts que van a parar als propietaris de les terres. Qui són els grans propietaris de gairebé totes les terres a les Castelles i Andalusia?.

Si hi hagués periodisme de veres, es parlaria, també, parlarien del frau dels cultius subvencionats. Heu anat a passejar per Castilla i per León? Camps quilomètrics de gira-sols, de l’alçada de dos pams i sense collir. Camps també quilomètrics de blat de moro al ponent català, torrant-se al sol d’agost sense collir. Es parlaria de la infraestructura Segarra-Garrigues, que permet estendre el regadiu a una terra de secà mentre s’entona el “mos volen fotre l’aigua”.

També es parlaria dels camps que es reguen a les 5 de la tarda, a l’agost, passat Fraga en direcció a Madrid. Sens dubte, cal parlar del cultiu de productes de regadiu per aspersió al desert dels Monegros. Hauria de ser un cas d’estudi i de premis a la innovació! O potser no.

I per reblar el clau, si es fes periodisme de veres, es parlaria del frau de la Política Agrària Comú. De com ha delmat el món rural i la pagesía, no només de Catalunya sinó a Galícia o Astúries i tot allò que no sigui França i part del centre d’Europa. Per contra, el periodisme va escollir riure-li la gracieta a José “yo para ser feliz quiero un tractor” Bové.

Però no s’escau fer periodisme. Interessa vendre, i la “independència contra l’altre”, la confrontació, venen bastant. Jo crec que això és donar ales i munició gratis a aquells que a Balears, València, Castilla, León, La Mancha, Extremadura i Andalucía diran “veieu? Els Catalans tan sols volen quedar-se amb els nostres diners. Ens volen robar el pa.”.

Què és mentida? Òbviament sí. Però realment cal posar-ho en safata de plata? Per què?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s