No som un gadget (I)

El PARPAS avança. Lent, però avança. I després d’uns mesos, i d’acabar els 10 arguments de Lanier, he recomençat You are not a gadget. Us deixo un parell de fragments del principi del tercer capítol.

Per algú que fa anys al·lucinava amb el concepte de la noosfera, arribar al punt de deixar el llibre que estàs llegint per aplaudir en acabar aquest primer paràgraf és una fita important.

Però són les següents captures, les que han merescut uns instants de reflexió i un sonor «ahà»:

Els més vells de per aquí recordaran, a l’albada del tema de la Cultura Lliure(c), que el concepte de Democratització de la cultura(c) es venia amb allò de «les noves eines de publicació permeten que qualsevol persona esdevingui un autor». Alguns, en veu baixa i fins i tot a contracor —per allò de voler ser acceptats dins el grup i altres collonades que fas quan ets jove—, es preguntaven «això és fantàstic i tal, però seriosament, que tothom pugui ser autor no implica que el que publiqui s’ho miri ningú». I per mostra, aquest blog.

La cultura lliure, les noves llicències destinades a petar-se el copyright —el copyright abusiu encara és un objectiu a anihilar—, l’autoedició i impressió a demanda, les noves eines i conceptes de publicació com els mashups… tot el hype de la web 2.0, a on ens ha portat?

Les eines que «van fer possible les revolucions d’Egipte i tal» ara no només cotitzen a borsa, sinó que compareixen en processos judicials sobre interferències electorals, o obren les seves API per permetre llegir a tercers –és a dir als anunciants– la teva llista de bloquejats, o qui ha fet like a un tuit teu.

Mentre escric això, Facebook està creant l’arxiu amb tota la meva informació. Quan llegeixis això el meu compte de Facebook ja estarà en procés d’eliminació permanent. El proper pas, Google.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s