Les dades falsejades de la covid

El següent text és el que vaig enviar fa més d’un mes a Assumpció Lailla, amb còpia al compte de Demòcrates de Catalunya al Parlament, del qual no he rebut resposta. Cal tenir en compte que Lailla és la presidenta de la Comissió de Salut del Parlament. Per tant, el fet que ignori consultes dels ciutadans a qui diu representar, afegeix sal a la ferida.

Com ni el Parlament, ni els grups parlamentaris, ni els diputats ni diputades catalans senten l’obligació de retre comptes als seus representats, que els paguem el sou, he decidit presentar el mateix text al Cat Salut. Com el Govern no rendeix comptes davant ningú, cal interpel·lar a l’Administració, que almenys sí que està obligada per llei a respondre.

El dia 26 de gener diferents diaris van publicar la notícia que es deixaria de demanar el passaport covid, informant també que es deixarien de computar pacients ingressats “amb” covid com a pacients ingressats “per causa de” covid. Alguns exemples són:

La Vanguardia: https://www.lavanguardia.com/vida/20220126/8012364/catalunya-suprimir-uso-certificado-covid-antes-viernres.html

Diari de Girona: https://www.diaridegirona.cat/catalunya/2022/01/28/catalunya-descarta-recuperar-passi-covid-62039924.html

A La Vanguardia, el text hi diu:

Pero la cifra todavía podría bajar más en las próximas semanas porque el CatSalut va a modificar el criterio de cómputo de los ingresados en la uci relacionados con la covid.
Hasta ahora, se han contado todos los pacientes que están en las unidades de críticos y son positivos, pero a partir de ahora, se discriminará entre los que están en estas unidades “por” covid (con esta enfermedad como causa del ingreso) o “con” covid (el paciente es positivo pero está en la uci por otra patología).

Craywinckel puso como ejemplo una persona que se contagia de covid, con sintomatología leve, y sufre un infarto que le lleva a ingresar en cuidados intensivos por este problema cardíaco. Actualmente, queda contabilizado como ingreso por covid, pero con el cambio de criterio dejaría de considerarse así.

Aquesta afirmació és una acceptació que des de l’inici de la pandèmia fins a mitjan gener del 2022 s’han donat dades “no veritables”. Dubto entre “no veritables” i “dades falses” i decideixo fer servir la primera, però ha quedat explicitat que hi ha una situació que no s’ha explicat del tot. Sigui com sigui, aquestes dades han afectat la gestió de la pandèmia, inclòs el tractament informatiu d’aquesta, que al seu temps ha influït, de nou, en la gestió i en la comunicació.

S’han emprat aquestes dades per pressionar a tota la població que acceptés totes les mesures, adduint que “calia abaixar la corba”, que calia prendre responsabilitat, comportar-se de forma cívica i quedar-se a casa, respectar restriccions de moviments, etc. I s’ha fet utilitzant la tàctica de la por, a través de xifres d’ingrés i de defuncions que, ara s’ha admès, no són reals. Aquesta por s’ha distribuït, també, a través dels mitjans de comunicació.

Sigui com sigui, la major part de la ciutadania ens hem comportat com calia, hem pres aquestes responsabilitats i hem acceptat les mesures. Però a partir d’aquí, és obligat preguntar hi ha prevista alguna mena d’acció, investigació o presa de responsabilitat d’alguna mena per:

-haver estat presentant dades no reals a la ciutadania, de forma deliberada.

-Haver fet servir dades no reals que han contribuït a crear una situació de por generalitzada.

-Haver fet servir aquesta situació de por, alimentada amb dades no reals, per justificar mesures que caldrà veure si poden estar fora de la llei, amb els problemes que comporta per al Govern les possibles sancions en l’àmbit legal i econòmic.

-Haver causat, de forma directa o indirecta, l’enfrontament entre diferents sectors de la societat.

One thought on “Les dades falsejades de la covid

  1. “Craywinckel puso como ejemplo una persona que se contagia de covid, con sintomatología leve, y sufre un infarto que le lleva a ingresar en cuidados intensivos por este problema cardíaco. Actualmente, queda contabilizado como ingreso por covid, pero con el cambio de criterio dejaría de considerarse así.”

    L’exemple no és molt bo, perquè els problemes cardíacs bé poden ser un símptoma covid. L’exemple més adequat seria algú a la UCI per un accident de cotxe, que té covid-19 al mateix temps, sense símptomes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s