Referèndum a Escòcia: la lletra no tan petita

M’assabento —per una notícia de la premsa digital catalana a Twitter— que Nicola Sturgeon ha convocat un nou referèndum d’independència a Escòcia, pel dia 19 d’octubre de 2023. El primer que he fet és buscar alguna cosa de la premsa normal, com per exemple la BBC. Un cop llegida la BBC he llegit la notícia a El Nacional. Com sempre, la premsa catalana no explica la realitat tal com és, i els polítics catalans aprofiten qualsevol ocasió per vendre’ns el seu oli de serpent i construccions de fum.

Diu la BBC que Nicola Sturgeon ha “proposat” que fer aquest referèndum, i que sigui aquell dia concret. A partir d’aquí, Sturgeon es posarà en contacte amb Boris Johnson per demanar, formalment, permís per dur a terme la votació. La primera ministra escocesa, diu la BBC, ha recalcat que “cal que el referèndum sigui indisputablement legal i constitucional”, i per això enviarà el tema al tribunal suprem, preguntant quins problemes legals podrien existir si la votació es fa sense el permís ni l’aprovació del govern del Regne Unit.

En cas que el Regne Unit ho aprovi, el parlament escocès tramitarà la llei del referèndum, que és la que s’ha presentat avui. En cas que no ho faci, Sturgeon diu que les pròximes eleccions al parlament escocès seran un “referèndums de facto”, amb l’SNP defensant la independència d’Escòcia com a únic punt programàtic.

Ara vegem què diu El Nacional. Al primer paràgraf ja diu que el referèndum “es farà sense l’autorització de Londres”, i seguidament llença un atenuant: “Justament és aquesta falta de potestat legislativa per albergar una votació d’aquesta mena la que fa que Sturgeon recorri a l’alternativa, que és la d’un referèndum “de caràcter consultiu”.” A partir d’aquí, es fa una retrospectiva sobre el passat referèndum de 2014.

Per sort, i com diu la meva esposa que hi ha viscut deu anys, a Escòcia tenen polítics de veritat que actuen sense por, amb valentia, però per la via legal i fent les coses bé. No com aquí, que tenim una classe política tan sols interessada en els seus càrrecs i sous.

Senyors d’El Nacional: Deixin de ser un diari digital on s’hi publica qualsevol cosa, i facin periodisme seriós. El que estan fent és manipulació total i oberta. Polítics catalans, parin de prendre el pèl a la ciutadania. Ambdós, deixin d’enganyar, i expliquin la realitat.

Si us plau, llegiu les dues noticies vosaltres mateixos. No us deixeu prendre més el pèl:

BBC

El Nacional

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s