Carta al director del Diari de Sabadell

A principis d’enguany, la meva esposa i jo vam patir una agressió antisemita a Sabadell, en ple carrer i a la llum del dia. Pocs dies després, ella va enviar un text al Diari de Sabadell, en format de carta al director, que no es va publicar. Divendres 29 de juliol vaig enviar jo una altra carta sobre els fets, que com tampoc s’ha publicat, m’autopublico jo, perquè es veu que aquests fets no tenen interès més que per aquells qui els pateixen. Normalitzar certes actituds, ara que a la ciutat hi han arribat grups neonazis, no sé si és un bon pla. Potser en parlarem després de les eleccions.


Fa gairebé set mesos vaig patir la meva primera agressió antisemita. La meva esposa i jo caminàvem pel carrer de l’Escola Industrial, cap a casa després d’haver fer unes compres, un divendres al matí. De cop vaig sentir un crit: «Visca Palestina lliure!». Aquestes expressions no són de les que s’escolten de sobte, un divendres qualsevol al matí, al mig del carrer.

Ella es va posar nerviosa i es va enfadar, i va girar-se. Però qui ho havia dit ja hauria marxat. El fet és que al principi, el crit em va colpir, però vaig sentir que no era una cosa a la qual havia de respondre. 

Un cop a casa vaig començar a preguntar-me coses. Què fa que algú vegi una persona caminant tranquil·lament pel carrer, i en veure que porta una peça de roba que l’identifica com a membre d’una comunitat religiosa decideixi, en instants, que mereix ser escridassat de forma pública i notòria? 

Que l’impulsa a agredir, amb un eslògan que implica certes coses, a algú que ni coneix, ni sap qui és, ni ha vist mai, ni té la més mínima idea dels seus punts de vista sobre el conflicte arabo-israelià?

Cal respondre, aquestes agressions verbals? Què passaria si en comptes d’una parella de jueus de mitjana edat, amb un home ben alt, com jo, el cridaner s’hagués topat amb una parella de jueus d’edat avançada? S’hauria atrevit a cridar? S’hauria limitat a cridar?

S’ha de permetre aquest antisemitisme públic als carrers de la nostra ciutat? Si a aquests crits hi afegim l’arribada de grups obertament neonazis a la ciutat, podem, els jueus de Sabadell, circular de forma lliure pels carrers de la nostra ciutat, sense por?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s